baba haj

Hogyan mossuk meg könnyedén a baba haját?

Anyukák és apukák sokasága izgatottan várja az újszülött érkezését, aztán amikor ott van az ember karjaiban, és kedvesen szembe mosolyog, egyszeriben tudatosul bennünk, hogy mekkora felelősséget kaptunk efölött az apró teremtés fölött. Ha néha ügyetlenül is, de lassan mindenképp beletanulunk a helyzet kezelésébe, és igyekszünk a gyermekünk számára mindig a legjobbat nyújtani. Vannak azonban különösen érzékeny pillanatok a mindennapi életben, amikor nem könnyű megőrizni a nyugalmunkat szülőként sem, mint például a baba fürdetése.

Sok szülő esetében jelent komoly kihívást a kisbabák, újszülöttek fürdetése, ugyanis a szokatlan élményt általában nem tűrik a kicsik sztoikus nyugalommal, pláne akkor, ha a hajuk mosásáról van szó. Ahhoz azonban, hogy ez könnyedén menjen, van néhány egyszerű dolog, amit javasolunk az újdonsült szülők számára.

Elsőként az alapos előkészületet ajánljuk, mivel a folyamat megfelelő átgondolása és megtervezése által rövidebbre szabhatjuk a kezdetben még kellemetlen élménynek számító eseményt a kicsi számára.

A fürdetés során bizony a kicsik néha játékból, néha a nemtetszésüket kifejezve is lubickolnak és mozgolódnak, ezért nagyon fontos, hogy könnymentes sampont használjunk, ami a szembe kerülve sem okoz fájdalmat nekik. A sampon választásakor figyeljünk arra, hogy csak természetes összetevőkből álló és illatmentes terméket válasszunk.

A következő dolog a csúszásgátló alkalmazása, ami segít abban, hogy a babakád aljára helyezve megakadályozza a baba elcsúszását vagy víz alá kerülését, amitől ő rendkívül megijedhet. Emellett a nagyobb babák jobban tiltakozhatnak a hajmosás ellen, amit egy hajmosókarika felhelyezésével könnyedén megoldhatunk, így nem csorog a kicsi arcába a víz.

Végső soron érdemes lehet kisebb pohárból önteni a baba hátrahajtott fejére a langyos vizet, így nem csorog az arcára a víz. Amennyiben mégis odakerülne pár csepp belőle, jó ha van egy kisebb törlőkesztyű a kézügyben, hogy hamar letörölhessük.