egyenáramú villanymotor vagy hasonló

Mit nevezünk egyenáramú villanymotornak?

Azt sem mindig egyszerű meghatározni, hogy mi az a villanymotor, de azt még kevesebben tudják, hogy ennek milyen alkategóriái vannak. Tudatlanságunk oka leginkább abban keresendő, hogy a fizika, mint közellenség van kezelve a legtöbb fejben, pedig ez egy érdekes tantárgy és ha a tanárok így is prezentálnák a diákoknak, lehet, hogy több értelmes fej fordítaná csillogó elméjét az egyenáramú villanymotor irányába, ami egy igencsak izgalmas mechanikai szerkezet, mely többféle módon is tud működni a beállításától függően, azaz lehetnek transzformátorok és motorok is egyaránt.

Az egyenáramú villanymotor esetében a gép villamos energiát alakít mechanikai energiává, ezért is nevezzük egyenáramú motornak, fordított esetben azonban egyenáramú generátorról, azaz (dinamóról beszélnénk, melyet sokat emlegetek ugyan a már szóban forgó fizika órákon, csak épp nem különösebben értette meg senki, hogy miről is van szó. Minden egyenáramú gép mindkét üzemállapotban képes működni, azaz az egyenáramú villanymotor különlegessége az, hogy átalakítható a mozgás irányának megfelelően és lehet belőle áramnem szerint egyenáramú gép, vagy pedig változó áramú gép is.

Ennek megfelelően az egyenáramú villanymotorok lehetnek kefés motorok, generátorok, azaz dinamó, mint a tradicionális biciklilámpa, vagy pedig, ha váltakozó áramú gépként működnek, akkor transzformátorok, generátorok, motorok is lehetnek belőlük.  A kettő között az a különbség, hogy az elektromos motor esetében a motorban a bemenet elektromos teljesítmény és a kimenet mechanikus teljesítmény, viszont a transzformátorban mind a bemenet, mind a kimenet elektromos áram.