ellenőrzőlista

Tegyél többet abból, ami már működik

2004-ben kilenc michigani kórház kezdett új eljárást bevezetni intenzív osztályaikban (I.C.U.). Szinte egyik napról a másikra az egészségügyi szakemberek megdöbbentek a sikerén.

Három hónappal a megkezdése után az eljárás csökkentette az I.C.U. betegek fertőzöttségi arányát hatvanhat százalékkal. 18 hónap alatt ez az egy módszer 75 millió dollár megtakarítást jelentett az egészségügyi kiadásokban. A legjobb az egészben, hogy ez az egyetlen beavatkozás több mint 1500 ember életét mentette meg másfél év alatt. A stratégiát azonnal közzétették a New England Journal of Medicine című nagy sikerű cikkben.

Ez az orvosi csoda pedig egyszerűbb volt, mint azt képzelnénk. Ez egy ellenőrzőlista volt.

 

Ne hagyj ki lépéseket, hiszen nagy erő van ebben

 A michigani kórházakban végrehajtott ellenőrzőlista stratégiát Keystone ICU projektnek nevezték el. Peter Pronovost nevű orvos vezette, majd később Atul Gawande író népszerűsítette.

Gawande legkelendőbb könyvében, „The Checklist Manifesto” hangoskönyv), leírja, hogyan hozhat létre ilyen drámai eredményeket a Pronovost egyszerű ellenőrzőlistája. A következő idézetben Gawande elmagyarázza az egyik ellenőrző listát, amelyet a fertőzés kockázatának csökkentésére használtak, amikor egy központi csövet vezettek be egy betegbe, ami gyakori eljárás volt.

Egy sima papírlapon a [Pronovost] felvázolta a fertőzés elkerülése érdekében megteendő lépéseket a cső beillesztésekor. Az orvosok állítólag (1) szappannal mossák meg a kezüket, (2) klórhexidin antiszeptikummal tisztítják a beteg bőrét (3) steril kendőket tesznek az egész páciensre, (4) steril maszkot, sapkát, ruhát és kesztyűt viselnek, és (5) steril kötést helyeznek a katéter helyére, amint a vezeték bement. Kipipálva, kipipálva, kipipálva, kipipálva és kipipálva.

Ezeken a lépéseken nem kell gondolkodni; évek óta ismerik és tanítják őket. Tehát butaságnak tűnt egy ellenőrző listát készíteni nekik. Ennek ellenére Pronovost megkérte az ápolókat, hogy egy hónapig figyeljék az orvosokat, amikor csövet helyeznek a betegekbe, és fel kellett jegyezni, milyen gyakran teljesítették az egyes lépéseket. A betegek több mint egyharmadánál legalább egy lépést kihagytak.

Ez az öt lépésből álló ellenőrzőlista volt az az egyszerű megoldás, amelyet a michigani kórházak 1500 élet megmentésére használtak. Gondolj bele egy pillanatra. Nem voltak technikai újítások. Nem voltak gyógyszerészeti felfedezések vagy élvonalbeli eljárások. Az orvosok csak abbahagyták a lépések kihagyását. A már megválaszolt válaszokat következetesebben hajtották végre.

 

Új és régi megoldások

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a már felfedezett válaszokat. Kihasználjuk a régi megoldásokat – még akkor is, ha a legjobb gyakorlatokról van szó -, mert úgy tűnik, mintha mi már figyelembe vettük volna.

Itt van a probléma: „Ezt már mindenki tudja” nagyon különbözik attól, hogy „Mindenki már ezt csinálja”. Az, hogy egy megoldás ismert, még nem jelenti azt, hogy hasznosítják.

Ami pedig még kritikusabb: csak azért, mert egy megoldást alkalmanként megvalósítanak, még nem jelenti azt, hogy következetesen és folyamatosan valósítják meg. Minden orvos ismerte az öt lépést Peter Pronovost ellenőrzőlistáján, de nagyon kevesen tették meg mind az öt lépést hibátlanul.

Feltételezzük, hogy új megoldásokra van szükség, ha valódi előrelépést akarunk elérni, de ez nem mindig így van.

 

Használd azt, ami már van

Ez a minta ugyanúgy jelen van a személyes életünkben, mint a vállalatoknál és a kormányoknál. A kezünk ügyében pazaroljuk az erőforrásokat és ötleteket, mert nem tűnnek újnak és izgalmasnak.

Számos példa van nagy és kis magatartásra, amelyeknek lehetőségük van elősegíteni az életünket, ha következetesebben tesszük őket. Minden nap fogselymezés. Nincs kihagyott edzés. Alapvető üzleti feladatokat elvégzése minden nap, nem csak akkor, amikor van ezekre idő. Gyakrabban bocsánatot kérni.

Természetesen ezek a válaszok unalmasak. Az alapok elsajátítása nem izgalmas, de működik. Nem számít, milyen feladaton dolgozol, van egy egyszerű ellenőrzőlista azokról a lépésekről, amelyeket most is követhetsz – alapismeretek, amelyekről már évek óta tudsz -, amelyek azonnal eredményt hozhatnak, ha csak következetesebben gyakorlod őket.

 

A haladás gyakran az unalmas megoldások és kihasználatlan felismerések mögé bújik. Nincs szükséged további információkra. Nincs szükség jobb stratégiára. Csak azt kell tenned, ami már működik.